Heemkring Westerring

Omvat Eine, Heurne en Mullem

Fotoalbum

2016 - Voordracht conservering crypte Sint-Eligiuskerk Eine

Toen in 1970 een crypte werd ontdekt onder de huidige Sint-Eligiuskerk, werd begonnen met het blootleggen ervan en het reconstrueren van wat de eerste kerk van Eine bleek te zijn. 45 jaar later is er, letterlijk, al heel wat water doorheen de zee der crypte gestroomd. In opdracht van de Kerkfabriek Sint-Eligius Eine, is er een grondig archeologisch en architectonisch onderzoek gebeurd. Hoe komt het dat dit water almaar terugkomt ? Kan dit worden verholpen ? Welk effect heeft de hoge vochtigheidsgraad op de muurschilderingen ? Hoe kunnen die zo goed mogelijk worden geconserveerd ? Is het droogleggen van de crypte wel een oplossing ? Welk impact zullen eventuele werken hebben op de huidige Sint-Eligiuskerk en haar vieringen ?

Dit onderzoek is ondertussen afgerond. Er werd een rapport opgesteld met aanbevelingen voor de verdere conservering van de crypte en de muurschilderingen. Archeoloog en auteur van dit rapport, Hugo Vandenborre, zal, tijdens een voordracht, meer uitleg geven over zijn bevindingen. Ook de mensen van architectenbureau Arch en Teco Architecture and Planning zullen die avond aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden. Dit alles zal bovendien gekaderd worden in een historische context. Een precieze datum is nog niet bekend maar deze voordracht zal doorgaan eind april – begin mei 2016.

De Kerkraad Sint-Eligius Eine, in samenwerking met Davidsfonds Eine en de Heemkundige Kring Eine, nodigen u van harte uit op deze voordracht die zal doorgaan in de Sint-Eligiuskerk. Deze voordracht wordt gevolgd door een receptie u aangeboden door de Kerkfabriek Sint-Eligius Eine.

U kan hier de Crypte in 3D Bekijken
Crype in 3D

Datum :  26 april 2016 om 19h30  

lees ook

De Crypte
De St-Eligiuskerk
Voordracht Conservering CrypteVoordracht Conservering CrypteVoordracht Conservering Crypte DSC 0046Voordracht Conservering CrypteVoordracht Conservering CrypteVoordracht Conservering CrypteVoordracht Conservering Crypte

De foto's kan u hier bekijken