Heemkring Westerring

Omvat Eine, Heurne en Mullem

Fotoalbum

Tentoonstelling Memorial Weekend

Naar aanleiding van de herdenking van het einde van WO I, nu honderd jaar geleden, organiseren Heemkring Westerring, in samenwerking met de stad Oudenaarde, een tentoonstelling in de Zaal De Kring. Daar wordt nogmaals uit de doeken gedaan wat de Amerikaanse inbreng was op het einde van WO I. Daarbij hebben twee van hun manschappen een cruciale rol gespeeld, met name Sgt Paul Smithhisler en Private Frank Burke. Door hun inzet konden de geallieerden, ter hoogte van Heurne-Eine, de Duitse stellingen lokaliseren en ontwrichten. Zo werden vele mensenlevens gespaard en stopten de bombardementen op Oudenaarde die reeds zwaar gehavend uit de strijd kwam.

Omdat de Amerikaanse manschappen die hier slag leverden vooral gerekruteerd werden uit de staat Ohio heeft deze Amerikaanse staat ons de Ohio-brug geschonken die in 1929 werd ingehuldigd. Deze oorspronkelijke brug is om verschillende redenen (te lezen op het info blok op het Ohioplein) reeds vervangen geweest door een nieuwe brug, maar blijft natuurlijk het symbool van de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen hier en hun succesvolle inbreng voor het doorbreken van de Duitse weerstand.

Wij willen daarom niet vergeten wat de Amerikanen hier samen met de geallieerden door hun heldhaftige inbreng verwezenlijkt hebben. Daarom ook deze tentoonstelling als eerbetoon aan alle strijders van WO I die ons land bevrijd hebben en speciaal aan onze twee Amerikaanse helden.

De tentoonstelling heeft plaats in de Zaal De Kring in Eine en is voor het publiek toegankelijk van
zaterdag 26/5/2018 tot en met donderdag 31/5/2018, telkens van 14 uur tot 18 uur.

Wij richten ons speciaal tot de scholen die, mits op voorhand te verwittigen, de nodige uitleg ter plaatse kunnen krijgen door een van onze medewerkers.

Ons nummer : 055/316466.