Heemkring Westerring

Omvat Eine, Heurne en Mullem

Fotoalbum

Brouwerij Cnudde

De eerste 4 minuten en 19 seconden uit het eindwerk van ene Emmelien Simoens aan de Artevelde Hogeschool, getiteld "CNUDDE met liefde gebrouwen". Prachtig promotiemateriaal in primeur (link)

 

De brouwerij : De ingang
The Brewery - De gebroeders Cnudde : Lieven, Steven en Pieter - The entry of the BreweryBrouwerij Cnudde

De brouwerij Cnudde was de voortzetting van de brouwerij Meheus. Hector Meheus stierf vrij jong(35jaar) - waarna de brouwerij overgenomen werd door zijn ongehuwde broer Aimé.Als notabelen van de gemeente waren zij beiden zowel gemeenteraadslid als bestuurslid van de plaatselijke harmonie.

Alfons Cnudde moest op het einde van de eerste werledoorlog zijn boerderij te Mullem verlaten, tengevolge niet betaling van diverse belastingen. Hij kocht in 1919 de boerderij-brouwerij Meheus. Zijn zoon Omer startte omstreeks 1933 met het brouwen van het bruin Cnudde bier. Hij stierf op 47 jarige leeftij aan een hartziekte (1944). gedurende de vier volgende jaren was Adolf Mornie de brouwer van dienst, tot Louis in 1948 afgestudeerd was en zijn diploma van ingenieur-brouwer op zak had.

In 1953-54 werden verbouwingswerken aan de brouwerij uitgevoerd. Door de groeiende concurrentie van grootwarenhuzen en discounts enerzijds, en het dalende aantal cafés anderzijds, werd de zaak langzaam afgebouwd.

Brouwerij Cnudde eine

Zo was vanaf 1989 - tengevolge sleet en breuk van de machine - geen Cnudde meer in flessen te verkrijgen. Toen Louis in 1993 met pensioen ging, stichten de drie zonen Lieven, Steven en Pieten een BVBA om de brouwerij verder uit te baten. In April 1944 werd Louis V op de markt gebracht - Dit is Cnudde bier in een metalen minivaatje van 5 liter. Op deze wijze kan iedereen opnieuw het Eins "LSP" Cnuddebiertje in de huiskamer proeven. Brouwer Mouis overleed te Gent op 22-111995. behalve bruin bier is er af en toe "Bizon bier" teverkrijgen. Het is een brouwsel vermengd met kriekboer, zo genoemd naar hun logo en naar de smaak van het bier.

Voor meer informatie
Fabriekstraat 8
Eine-Oudenaarde, 9700
Belgium
phone: +32 (0)55 31 18 34