Heemkring Westerring

Omvat Eine, Heurne en Mullem

Fotoalbum

De Rotonde of La Reine de l'escaut se lève.

Zo omschrijft kunstenaar Peter Bijls zijn inzending voor de Europeese Wedstrijd uitgeschreven door vzw stARTion, Oudenaards Kunstforum voor actuele expressies.

De selectie van de wedstrijd gebeurde naamloos dooe eminenties uit de kunstwereld, het ontwerp werd weerhouden uit 65 uitzendingen.

De witte waternimf stelt de stad Oudenaarde voor, die ontwaakt uit de Schelde, de waterweg die de regio perspectieven biedt voor de toekomst op economisch en toeristisch vlak. 

 

La Reine de l'escaut se lèveHet verloop :

2 kunstwerken waren uitverkoren om voorgesteld te worden aan de bevolking van Oudenaarde. Maar nog voor de inwoners van Oudenaarde hun stem konden uitbrengen ontplofte de Waterzuil , een ton in plexiglas, onder de druk van zowat 2.500 liter water.

Op zondag 13 juni zouden de inwoners van Oudenaarde kunnen kiezen welk kunstwerk op de nieuwe rotonde op de N60 in Eine zou geplaatst worden:

- Scheldewaterzuil van kunstenaar Gentse kunstenaar Lode Vrancken)
- De Waternimf van Peter Bijls uit Ename.

Maar een week voor de geplande verkiezing ontplofte de maquette (Scheldewaterzuil), een ton in plexiglas, onder de druk van zowat 2.500 liter water.

Na een schrijven aan het Oudenaardse stadsbestuur liet de verantwoordelijke overheidsdienst weten dat de waterzuil niet op de N60 mag geplaatst worden, dus was de beslissing vlug genomen.

Nadat het kunstwerk op 9 mei 2005 per schip van Gent (waar het gegoten is) naar Oudenaarde gebracht werd is het op Zondag 29 mei ingehuldigt.

Op zondag 29 mei werd het monument ingehuldigt.

Peter Bijls en Giovanni Van Cauwenberghe

eine rotonde. Peter Bijls

Links :
De Gentenaar.Veto tegen waterzuil op N60. Vlaamse Gemeenschap neemt geen risico na ontplofte maquette

Voor meer info en krantenartikels kan u terecht in onze heemkring.

 

Meer info :

Hopelijk ontsiert ....