Heemkring Westerring

Omvat Eine, Heurne en Mullem

Fotoalbum

Plaatsen in Eine

Rietjes Huis: Wij bouwen aan de toekomst van ons verleden

Beste inwoners van eine, verenigingen en sympathisanten.

We hebben met een paar mensen de voeten onder tafel geschoven om een project op touw te zetten.

Zoals u weet wordt een deel van het archief van ons zo kleurijk verleden bewaard in ‘t heem op het eineplein.
Door plaats gebrek ligt er nog veel archief bij privepersonen alsook op de zolder van Christ Delarue zaliger
Er is jammerlijk geen plaats genoeg om dit alles te stockeren in ‘t heem.
Daarom hebben wij de werkgroep “RIETJES HUIS” in het leven geroepen. 

Ons doel is het huisje dat aan ‘t heem paalt wind en regendicht te maken zodat een deel van het archief naar daar zou kunnen verhuizen .
Zo word ook een stukje van het klein kapitel rond de kerk bewaard

Maar dat kost geld Hoeveel ?

De kosten zijn geraamd op 10000€! 

Wat vragen wij u Als vereniging of individu vragen wij u een steentje bij te dragen aan dit project Doe waar je goed in bent of sta een deeltje van jullie jaarlijkse activiteit af aan dit project Zo is elke steun welkom zowel financiel, materieel of arbeidsgewijs Laat u warm hart spreken zodat u meebouwt aan een stukje geschiedenis van Eine Als we allen iets doen ,want alle beetsies elpen, kunnen we tot een mooi resultaat komen Wij hopen klaar te zijn tegen de Sint Pietersfeesten eind juni 2018

Hebt u of uw vereniging een idee kan u dat steeds naar de werkgroep doormailen op rietjeshuis@gmail.com

2017 - Overlijden van Rietje

2017 - Een werkgroep word opgericht voor het renoveren van Rietjes huis.
2018 - Een facebook pagina Facebook Steun Rietjes huis
 Groepsfoto Rietjeshuis

Krantenartikels :

'Fietelgangers' slaan de handen in elkaar voor project 'Rietjes huis' (hln)

De Crypte

De crypte van Eine.

Waarschijnlijk een van de oudste van het land. Maar helaas, onbereikbaar voor het publiek en in staat van ontbinding.
Het laatste nieuws komt van Minister Bourgeois van de N-VA. Of is dit terug een politieke stunt?

Nu ook de Crypte in 3D (klik hier)

U kan het hier lezen.

Containerpark

Het containerpark van Oudenaarde is gelegen in Eine, in de nabijheid van het Waterzuiveringsstation en de Schelde.
Meer info kan u vinden op http://www.oudenaarde.be 

Openingsuren Containerpark:

Zomerperiode (van 1 april tot 30 september)

dinsdag tot vrijdag: 12.30 uur - 17.45 uur

zaterdag: 9 uur - 12 uur & 13 uur - 16.45 uur

 

Winterperiode (van 1 oktober tot 31 maart)

dinsdag tot vrijdag: 12.30 uur - 16.45 uur

Zaterdag: 9 uur - 12 uur & 13 uur - 16.45 uur

Prosper De Maegth plein

Aan de hoek van de Kapittelstraat en de Nestor De Tièrestraat lag een anoniem pleintje. Dit ontstond tengevolge het overwelven van de Marollebeek. Het kreeg “Prosper De Maeghtplein” als officiële naam, Prosperpleintje in de volksmond. De naamgeving van dit pleintje heeft een vleugje folklore en iets met de oprichting van de “Volgelingen Van Prosper” zijnde de “VVP-fietelgroepen” te maken.

Tijdens de eerste aldaar gehouden “taptoe” in 1984 werd een verdorde spar vervangen door de “Prosper-den”. Deze den werd spijtig genoeg “zomaar” in 2005 geveld.

Lees meer: Prosper De Maegth plein

Het Station van Eine

In 1857 werd de spoorwegonderneming Compagnie du chemin de fer Hainaut et Flandres opgericht met als doel het bouwen van een spoorlijn tussen Gent en de Borinage teneinde de steenkool uit de Borinage via de haven van Gent te kunnen verschepen. Datzelfde jaar nog kwam de sectie De Pinte-Oudenaarde gereed. De stations op de lijn kregen een monotoon uiterlijk mee; Eine, Zingem, Gavere-Asper, Eke-Nazareth en De Pinte waren zelfs identiek aan elkaar. Het betrof telkens een groot, twee bouwlagen tellend, gebouw onder een overstekend zadeldak. Oorspronkelijk telde station Eine 3 traveeën, in de loop der jaren is het echter verlengd naar 5 traveeën.

Lees meer: Het Station van Eine

De Ohiobrug

De Ohiobrug - De Geschiedenis

 DE OORSPRONKELIJKE OHIOBRUG van 26 september 1929 tot 19 mei 1940.

  • 1881 : De eerste oeververbinding Eine-Nederename.
    De aanleg van een ijzeren brug kwam tot stand door toedoen van nijvenaar Achille Vanderstraeten, toenmalig Oost-Vlaams provincieraadslid en burgemeester van Eine.
  • 1914 : De brug werd bij het begin van de eerste wereldoorlog in 1914 door het Belgische leger opgeblazen om de opmars van de Duitse troepen zo lang mogelijk te stuiten.
    Een houten noodbrug werd gebouwd door de Duitsers en in Okt 1918 ook door hen vernietigd om de laatste aanvallen der Gealiieerden af te slaan.

Lees meer: De Ohiobrug

Het Kerkhof van Eine

 

The village of Eine is located north-east of the town of Oudenaarde on the N60. From the motorway E40/A10, which runs between Oostende and Brussels, turn off at junction 15 onto the N60, direction Oudenaarde. Follow this road to Heurne and take the left fork to Eine along Graaf Van Landastraat. Follow this road to the T junction and turn right into Nestor De Tierestraat. Then take the second turning left into St Elooistraat and the church is at the end of this street. The graves are located to the right of the church.

Lees meer: Het Kerkhof van Eine

De Rotonde of La Reine de l'escaut se lève.

Zo omschrijft kunstenaar Peter Bijls zijn inzending voor de Europeese Wedstrijd uitgeschreven door vzw stARTion, Oudenaards Kunstforum voor actuele expressies.

De selectie van de wedstrijd gebeurde naamloos dooe eminenties uit de kunstwereld, het ontwerp werd weerhouden uit 65 uitzendingen.

De witte waternimf stelt de stad Oudenaarde voor, die ontwaakt uit de Schelde, de waterweg die de regio perspectieven biedt voor de toekomst op economisch en toeristisch vlak. 

Lees meer: De Rotonde of La Reine de l'escaut se lève.

De St-Eligiuskerk

Op 3 november komt er eindelijk goed nieuws. De Crypte een geklasseerd monument ?
'Minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, geeft aan dat de restauratiewerken indien nodig zullen worden afgedwongen.
Nog dit jaar zullen experts de crypte in de Sint-Eligiuskerk in Eine bezoeken.
Bedoeling is om na te gaan welke restauratiewerken precies nodig zijn.

Lees meer: De St-Eligiuskerk

Het Klooster

Het Klooster van Eine
DE O.L.VROUW VISITATIE 
Uit: Zo is Eine ook nog geweest 
door André scherpereel

Het "klooster" waarmede men zowel het gebouw als de onderwijsinrichting bedoelde is inherent verbonden aan de "geschiedenis" van Eine vooral in de vooroorlogse periode. Talrijke prominenten, gewone burgers, ontwikkelde arbeiders, vrienden vertelden ons dat ook zij naar "het klooster" waren geweest o.a. burgemeester Carlo Dierickx van Gavere die dit jaar 79 wordt (feitelijk is hij er 125), als men zijn activiteiten als arts, burgemeester. sportman, motocrosser, voetballer, levensgenieter enz... in aanmerking neemt.


Ik herinner het mij, als ware het gisteren dat mijn moeder met mij naar de visitatie trok, de Franse school zoals dat toen heette. De deurbel was nog een klokje dat schel weerklonk en heftig weergalmde achter de statige eiken ingangsdeur. Zoals alleen religieuzen dat kunnen opende zuster portierster de deur. Klein geborgen onder een zwarte kap en dito kleed met een hagelwit strak gestreken bef, nodigde zij ons uit in de parloir plaats te nemen. Zij droeg een schitterende paternoster om de lenden met een kruis in zilveren omhulsel.

Lees meer: Het Klooster

Ledenhoek

Heeft u een abonnement op ons tijdschrift Westerring ? Dan kunt u zich hier aanmelden met de nummer (5karakters) en de volledige naam vermeld op het etiket van uw boekje.