Heemkring Westerring

Omvat Eine, Heurne en Mullem

Fotoalbum

Kalender 't Es te doene

September 2021
Z M D W D V Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

HK Westerring

De bestuursleden van Heemkring Westering

 

De HK westerring vierde in2014 zijn 20 jarig bestaan.Het bestuur van de HK Westerring vierden in 2014 hun 20 jarig bestaan.
Heeft u ook zin om ons te steunen ? Aarzel dan niet en neem gerust met ons contact op.Eine is een deelgemeente van Oudenaarde in de Vlaamse Ardennen. Jaarlijks vinden op de voorlaatste zondag van juni de Sint-Pieterfeesten plaats. met een paarden- en tractorenwijding. Daarna is er een receptie met onder meer Cnudde, het bier dat door de plaatselijke brouwerij gebrouwen wordt. Dit bier wordt ook het kerkhofbier genoemd. Ook is er de mogelijkheid om in 't Heem deel te nemen aan de jaarlijkse BBQ tvv HK Westerring. Een niet te vergeten feest is ook de jaarlijkse Koddige Fietel op de vierde zondag van September waar de lokale politici uitgebreid aan bod komen.
Eine was ook de geboorteplaats van Nestor De Tière (Literair werk) en Ernest Van den Driessche (kunstschilder). De Ohiobrug is een van de gekende plaatsen in Eine waar de 4 bizons staan, ter herinnering aan WOI. Sinds 23 juni 2003 staat er op het vernieuwde Ohioplein een informatiepaneel met daarop de geschiedenis van De Ohiobrug. In 2014 is een ook inhuldeging van een herdenkingspaneel voor Paul Smithhisler en Frank Burke. (zie meer op www.Westerrnfrontassociation.com) Meer van dit alles kan u te weten komen door een bezoek te brengen aan onze HK Westerring.

Welkom


Welkom op de website van de Heemkundige Kring Westerring.

De Heemkundige Kring WESTERRING heeft als werkgebied de drie Oudenaardse deelgemeenten
Eine + Heurne + Mullem.

Als doopnaam werd Ei-Ge-Folk geregistreerd,
wat staat voor

Einse regio = Eine, Heurne, Mullem
Geschiedenis, genealogie, heemkunde Folklore, volkskunde, verenigingsleven.
Het driemaandelijks tijdschrift kreeg Westerring als naam, wat verwijst naar het gemeenschappelijk raakpunt van de drie Oudenaardse deelgemeenten.

 
Sinds 15 mei 1997 is onze heemkring een vereniging zonder winstoogmerk. Dit werd bekrachtigd door publicatie in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad van 15 september 1997 onder identificatienummer 14983/97.

"Om 't verleden in het heden te projecteren,
en alles voor de toekomst te bewaren,
werd de Heemkundige Kring "Eigefolk" opgericht !"
Met deze slagzin is de Heemkundige Kring op 20-03-1994 geboren.

Tijdens de retrospectieve tentoonstelling in het Oudenaards stadhuis, van de Einse kunstschilder Ernest Vandendriesche, werd met een symbolische handdruk de oprichting van de nieuwe heemkundige kring bevestigd, onder het alziend oog van persfotograaf en reporters.
Aimé Vanderlinden & Christ Delarue vormden samen met Marc Leutenez & Lucien Elebaut de startgroep van de vereniging. Tijdens de algemene vergadering op 1 september 1994 werd in zaal "De Winter" een Werkgroep opgericht. Deze telde toen 4 vrouwelijke & 15 mannelijke leden-medewerkers & 4 vrije medewerk(st)ers.
Op donderdag 14 juni 2001 werd de beheerraad van de vzw en de werkgroep herschikt.
De benaming voor de heemkundige kring en zijn werking wordt op zelfde datum "Heemkring Westerring".

Kandidaat medewerk(st)ers zijn steeds welkom! 
 
Hopelijk beleeft u veel plezier aan het bezoek van onze website.

Op de website proberen wij een overzicht te geven van Eine, Heurne en Mullem, vroeger en nu, aan de hand van foto’s, zichtkaarten en andere documenten.

Personen die oude foto's hebben of documenten van vroeger zijn hartelijk welkom bij ons.

Onze heemkring in rouw

Christ DelarueChrist Delarue is niet meer.

Hij was één van de stichters van onze Heemkring en was er jarenlang de drijvende kracht van. Zijn heengaan is ook een groot verlies voor het Einse verenigingsleven.  In talloze verenigingen speelde Christ een gangmakersrol.  We denken hier vooral aan de fietel, de VVP, de KSA, de Einse Middenstand, enz.  Hij was ook de bezieler van onze verbroedering met het Franse Esnes.

Eine verliest met Christ een voortrekker, hij stond steeds voor Eine, beter nog hij wàs Eine. Wij zullen er alles aan doen om zijn levenswerk in stand te houden.

Langs deze weg bieden wij aan zijn echtgenote en zijn gezin, onze deelname aan in de rouw die hun zo heeft getroffen.

Geboren te Gent op 9 augustus 1944
en overleden te Gent op 14 augustus 2016. (72 jaar)

De plechtigheid vond plaats op Zaterdag 20 Augustus 2016.


 

de krant : http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160816_02427071

Marcovenster

Dit is het kijkvenster van ons bestuurslid en ’t Es te zeggen schrijver Marc Leutenez, de kleermaker van destijds, in de Heurnestraat nr. 15 (schuins over Nieuwkuis De Zon) . Veelal lagen er mooie foto’s en illustraties van vogels, bloemen en de natuur in het algemeen, ten toon. Nieuw zijn nu ook de heemkundige bezienswaardigheden. Na oude kermisaffiches uit het begin van de 20e eeuw zijn nu foto’s en de maquette van de Ohiobrug – gesculptuureerd door wijlen Jean Wittebroodt – te bezichtigen. Beslist de moeite waard om er even halt te houden!

Natuur in onze Regio

Westervenster

Te kijk in het Westervenster.
Foto's van Eine - Vroeger en nu

Deze fototentoonstelling vind je in de etalage van “Verwarming & Sanitair Vermeersch” Nestor De Tièrestraat 71.

Ledenhoek

Heeft u een abonnement op ons tijdschrift Westerring ? Dan kunt u zich hier aanmelden met de nummer (5karakters) en de volledige naam vermeld op het etiket van uw boekje.